Je hond laten loslopen

Na een lekkere wandeling wordt het tijd om naar huis te gaan, je hebt je hond al een paar keer geroepen maar hij lijkt het nog veels te leuk te vinden met de anderen honden. Je raakt gefrustreerd en begint wat harder te roepen naar je hond, maar nog steeds lijkt hij geen aanstalten te maken. Nu begin je echt boos te worden en als je hond dan uiteindelijk toch besluit naar je toe te komen laat je dit even flink aan hem merken. De volgende dag gaat het weer precies hetzelfde..

Gaat het “hierkomen” bij jou ook niet altijd even soepel? Dan kun je onderstaande tips waarschijnlijk goed gebruiken!

Waarom komt je hond niet? Als je nooit geoefend hebt met je hond is het logisch dat de hond de vrijheid boven het bij de baas komen verkiest. Het “moet” interessant genoeg zijn om bij de baas te komen voor de hond en dit moet je de hond natuurlijk wel leren.

Leren loslopen hoe doe je dat?

Om je hond te leren om los te lopen en ook weer terug te komen moet je met hem oefenen. Je begint met het leren om te reageren op zijn naam of op een geluid. Doe dit in een rustige omgeving met weinig prikkels voor je hond. Noem de naam van je hond, of gebruik een consequent geluidje om aandacht te trekken en beloon de hond als hij naar je kijkt. Als dit goed gaat kun je een stukje verderop gaan staan en zijn naam of het geluidje laten horen. Als hij dan naar je toe komt beloon je hem. Zo kun je dit in stapjes steeds verder opbouwen. Als je hond niet reageert doe je een stapje terug. Straf een hond nooit wanneer hij niet komt. Zorg dat je het leuk maakt voor je pup om bij je te komen, jij moet namelijk leuker zijn dat alle interessante nieuwe dingen die je hond buiten ziet.

Verstoppen en aandacht creëren

Als je pup in een rustige omgeving goed luistert maar buiten met extra prikkels ineens doof lijkt te zijn kun je ook een andere oefening doen. Als je buiten loopt en je pup heeft geen aandacht voor je ga je snel ergens achter staan zodat je pup je niet meer ziet. De pup zal op een gegeven moment beseffen dat je weg bent en naar je opzoek gaan. Hierdoor leert hij dat als hij niet op zijn baas let deze zomaar ineens kan verdwijnen. Hierdoor zal hij zijn aandacht bij jou houden tijdens de wandeling.

Beloon hem ook met je stem (of bijvoorbeeld soms een snoepje) als je hond tijdens het wandelen naar je kijkt. Op het moment dat het oogcontact wordt beloond, zal je hond vaker naar je gaan kijken en dus ook beter op je gaan letten. Bijkomend voordeel is dat een commando vaak beter aankomt bij de hond op het moment dat hij op je gericht is. Win win situatie!

Nooit straffen

Ook al heeft de hond nog zo lang getreuzeld met het naar je toekomen. Laat je frustratie nooit blijken aan je hond. Dit kan de hond zien als een bestraffing voor het komen. Zo bereik je dus het tegenovergestelde. De volgende keer dat je de hond roept zal hij niet komen omdat hij bang is om weer gestraft te worden.

Beloon de hond zodra deze naar je toe komt. Blijf vooral oefenen met het “hier komen”. Ren nooit achter je hond aan als hij niet naar je toe wilt komen. De hond zal dat zien als een leuk spelletje.

Niet weeeer aan de riem.. Wanneer je de hond altijd aan het eind van de wandeling roept en dan gelijk aanlijnt dan leert de hond dat het komen dus een negatief gevolg heeft. Hij zal dan al snel het spelen boven het naar de baas toekomen verkiezen.

Dit kun je voorkomen door het “bij je laten komen” iets positiefs te maken. Wanneer je de hond tussendoor even bij je roept en enthousiast beloont met een spelletje of brokje, dan leert hij al snel dat aandacht voor jou tonen iets heel leuks kan zijn. Wissel het aanlijnen af. Lijn hem ook een keer aan tijdens de wandeling en laat hem na een paar meter weer los. Of roep hem bij je, beloon hem en laat hem weer verder los lopen. Zo wordt het onvoorspelbaar voor de hond wanneer hij langer aan de lijn moet lopen en leert hij meteen dat het ook kan zijn dat hij daarna snel weer lekker los mag spelen.

 

1 antwoord
  1. Ivan
    Ivan zegt:

    Je tips over het trainen van een hond om te luisteren zijn heel waardevol. Wij hebben twee Vizla’s en die zijn helemaal gedrild om niet van hun plaats te komen totdat ze toestemming krijgen. Wat wel scheelt, is dat dit een erg “trainbaar” ras is. Ze zijn erg sociaal en alles behalve weerspannig wanneer het aankomt op “hier komen”.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *