Alleen thuis blijven

Klagen jouw buren regelmatig over je blaffende hond als je niet thuis bent? Of neemt je hond je bankstel onder handen als je boodschappen aan het doen bent? Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat je hond verlatingsangst heeft of niet alleen thuis kan zijn. Dit is niet alleen voor jou of voor je buren vervelend maar is vaak ook erg stressvol voor je hond!

Honden zijn groepsdieren en zijn van nature niet gewend om alleen te zijn. Wanneer een pup in een gezin geplaatst wordt zal hij in het begin veel aandacht krijgen en bijna niet alleen zijn. Als dit dan ineens wel gebeurt kan hij erg van slag raken. Het is dus belangrijk om de pup langzaam aan het alleen zijn te laten wennen.

 Stappenplan, leer je hond stap voor stap om alleen te zijn.

Symptomen van dit gedrag zijn:

  • blaffen en huilen
  • krabben aan deuren en ramen
  • onrustig zijn (niet zitten of liggen)
  • soms zelfs onzindelijk worden.

Wat te doen?

Een hond met verlatingsangst moet leren dat alleen zijn niet eng is en dat de baas altijd weer terug komt. Om je hond dit te leren heb je veel geduld nodig. Je kunt beginnen door je hond eerst alleen te laten terwijl je zelf thuis bent. Leg de hond in zijn bench. Je blijft in dezelfde ruimte maar geeft de hond geen aandacht. De hond zal in het begin onrustig worden maar langzaam zal hij beseffen dat de baas nog steeds in dezelfde ruimte is. Wanneer de hond een tijdje rustig is mag hij weer uit de bench. De hond leert zo dat rustig zijn beloond wordt.

De beloning

De beloning voor de hond is dat de baas aandacht aan hem geeft. Maak dit ook echt leuk voor je hond. Speel bijvoorbeeld even met hem. Deze methode kan je langzaam uitbreiden door af en toe de ruimte te verlaten en later echt alleen in huis te laten zijn. Het is belangrijk dat je dit heel langzaam opbouwt! Wanneer het te snel gaat zal de hond weer terugvallen in zijn oude gedrag en moet je weer heel wat stappen terug doen. Hoe je dit stap voor stap kunt doen lees je hieronder in het stappenplan.

Stappenplan

Met onderstaande stappen leer je je hond op verantwoorde wijze om alleen thuis te zijn. Let tijdens het oefenen altijd goed op het gedrag van je hond.

In 3 stappen:

  1. Hond n bench in dezelfde ruimte
  2. Hond in bench in een andere ruimte
  3. Hond alleen thuis

 

  1. Hond in bench in dezelfde ruimte

De hond ligt in de bench terwijl jij in dezelfde kamer bent. Je pup kan in het begin heel onrustig zijn, maar dit zal vanzelf minder worden. Het is belangrijk dat je hem tijdens de periode van onrustig zijn geen aandacht geeft. Wanneer je hond een tijdje (ongeveer een halve minuut) rustig is laat je hem eruit. De beloning voor de hond is dat hij weer aandacht krijgt. Laat dit echt leuk zijn, speel bijvoorbeeld met hem.

Wanneer je merkt dat deze oefening goed gaat, kun je door gaan naar de volgende oefening. Voordat je doorgaat moet de pup het niet erg meer vinden om in de bench te zijn als je in dezelfde ruimte bent. Hij moet vrijwel gelijk rustig worden in de bench en minimaal 20 minuten rustig blijven.

  1. Hond in bench in een andere ruimte

Ook deze stap bouw je langzaam op. Je begint met de pup in de bench die volledig rustig is en verlaat vervolgens heel eventjes de kamer. Wanneer je terug komt bij je hond, wacht je tot hij rustig is. Wanneer hij rustig is laat je hem eruit en beloon je hem weer uitgebreid. Deze stap kan je steeds met een minuutje uitbreiden. Als je merkt dat je hond al snel onrustig wordt als je uit de kamer bent, ga je te snel. Je gaat dus weer iets minder lang de kamer uit zodat je hond wel rustig blijft. Je kunt ook af en toe even de kamer ingaan, geen aandacht aan de hond geven en daarna weer weggaan. Hierdoor zal je hond niet bij ieder geluid aan een deur denken dat hij eruit mag.

Om te testen of je hond langere tijd rustig kan blijven als jij in een andere ruimte bent kun je met een voicerecorder of een filmcamera het geluid opnemen. Als je de hond zachtjes hoort piepen of zelfs hoort blaffen is de hond nog niet rustig en er dus nog niet klaar voor om een stap verder te gaan.

Wanneer je hond 20 minuten rustig kan zijn in de bench als jij in een andere ruimte bent kun je door gaan naar de volgende stap.

  1. Hond alleen thuis

Dit bouw je hetzelfde op als het in een andere kamer zijn. Begin met een minuut en bouw dit heel langzaam op. Ook nu kan het handig zijn met een voicerecorder het geluid van je hond op te nemen of zelfs een camera neer te zetten zodat je ziet wat je hond doet. Als je hond veel heen en weer loopt en niet gaat liggen of zitten is hij te onrustig. Je moet dus weer een stapje terug doen en minder lang wegblijven.

Uiteindelijk zal je hond voor langere tijd alleen thuis kunnen zijn. Hoe lang je de hond achter elkaar alleen thuis laat is een beslissing die je zelf moet maken. Om te testen hoe lang verstandig is voor jouw hond, kun je ook gebruik maken van een videocamera. Zo kom je erachter na hoeveel tijd jouw hond onrustig wordt.

Is je hond te afhankelijk?

Het kan ook zijn dat je hond niet alleen wil blijven omdat hij te afhankelijk van je is. Wanneer je hond je altijd volgt in huis, tegen je aan op de bank ligt en eigenlijk nooit van je zijde wijkt zou dit de reden kunnen zijn dat de hond niet alleen thuis wil zijn. Hij is zo gewend aan je aanwezigheid dat de overgang naar alleen zijn te groot is.

Hier kun je aan werken door je hond dingen te doen geven waar hij zich mee kan vermaken, zodat hij langzaam aan minder aandacht van jou nodig heeft. Denk aan een hondenpuzzel, speurspel of vul een Kong met iets lekkers waar hij even zoet mee is. Hij krijgt zo meer zelfvertrouwen en wordt wat minder afhankelijk van je. Laat de hond je niet altijd volgen, geef je hond niet altijd aandacht als hij hierom vraagt en laat hem niet altijd bij je liggen. Dit is niet zielig voor je hond want je de hond heeft er uiteindelijk meer baat bij om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Verveling

Wanneer de hond zich verveelt in jouw afwezigheid kan hij dingen gaan slopen. Zeker wanneer de hond voor langere tijd alleen thuis is, kan verveling op de loer liggen.

Je kunt er voor zorgen dat je hond moe is voordat je weggaat. Hij zal dan sneller gaan rusten. Welke activiteiten hiervoor geschikt zijn kun je lezen in het hoofdstuk over spelen. Doe dit niet vlak voordat je weggaat. De overgang van veel aandacht naar geen aandacht is dan te groot voor de hond.

Slopen kan voorkomen worden door de hond meer bezig te laten zijn wanneer hij alleen is. Vul bijvoorbeeld een KONG met wat lekkers, of geef je hond een flostouw of een activity bal. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden. Je kunt hiernaar vragen in de dierenspeciaalzaak. De hond is hier een tijd mee bezig en verveelt zich dus minder snel.

Wat is te lang?

Hoe lang een hond alleen thuis kan zijn is afhankelijk per hond. Het advies is om je hond niet langer dan vijf uur op een dag alleen te laten. Ben je toch langer weg van huis? Vraag dan een buurvrouw of kennis om tussendoor even de hond uit te laten of huur een hondenuitlaatservice in die voor een nodige onderbreking zorgt gedurende de dag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *