Hond aan de lijn leren lopen

Bij de ideale wandeling loopt de hond vrolijk naast de baas, trekt niet aan de lijn en wanneer de baas doorloopt loopt de hond natuurlijk direct mee. Is dit niet helemaal zoals een wandeling er bij jou uitziet? Dan kun je onderstaande tips waarschijnlijk goed gebruiken!

Waarom trekt een hond aan de lijn?

Wanneer een hond niet geleerd wordt hoe hij aan de lijn moet lopen zal hij hier zijn eigen invulling aan geven. Als de hond trekt aan de lijn en dit wordt niet gecorrigeerd heeft hij als resultaat dat hij door kan lopen. Het gedrag wordt dus beloond. Wanneer de baas hier niet ingrijpt, zal de hond dit gedrag dus altijd blijven vertonen omdat het steeds weer beloond wordt met doorlopen. De baas zal de leiding over de wandeling moeten nemen. Wanneer de hond doorheeft dat er alleen doorgelopen wordt als jij dat wil, en jij dit consequent volhoudt zal hij uiteindelijk door hebben dat jij het tempo bepaalt.

Vroeg beginnen

Het helpt ontzettend om vroeg te beginnen met het leren lopen aan de lijn wanneer je hond nog een pup is. Het is belangrijk het trekken aan de lijn nooit te accepteren, ook niet wanneer de hond nog een pup is. Als de pup niet vanaf het begin af aan gecorrigeerd wordt voor dit gedrag zal hij door zelfbeloning dit gedrag aanleren en afleren van gedrag is altijd lastiger. Corrigeren betekent niet altijd iets negatiefs.

Een rustige wandeling begint al in huis. Als je binnen direct de leiding neemt zal de hond sneller door hebben dat jij bepaalt wanneer er doorgelopen wordt of niet. Wanneer je bij de voordeur staat klaar om  te gaan wandelen wacht je eerst tot de hond rustig is. Pas wanneer de hond rustig is doe je de voordeur open. Vervolgens ga jij als eerste naar buiten en pas als jij het wilt mag de hond naar buiten komen.

Wanneer je buiten loopt en de pup loopt naast je en de lijn hangt slap ga je dit belonen. Zo leert de pup dat dit goed gedrag is wat beloond wordt.

Trekken aan de lijn corrigeren

De hond is al de hele wandeling aan het trekken en je bent het zo zat dat je een flinke ruk aan de lijn geeft. Dit lijkt misschien even te werken maar dan begint de hond weer met trekken. De hond zal deze correctie niet begrijpen en het trekken aan de riem zal hierdoor niet minder worden. Het kan er zelfs voor zorgen dat de band tussen jou en je hond beschadigt en dit wil je natuurlijk niet bereiken.

Een methode die wel werkt om het trekken aan de lijn af te leren is om de hond zijn zin niet meer te geven. Dit betekent dus dat het gedrag (het trekken aan de lijn) niet meer beloond moet worden (met doorlopen). Een manier om dit te doen is stil staan wanneer de hond aan de lijn trekt. Pas wanneer de lijn niet meer op spanning staat loopt de baas weer door. Deze methode vraagt een hoop geduld maar de aanhouder wint uiteindelijk!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *