Hoe maak ik mijn puppy zindelijk?

Hoe schattig een pup ook kan zijn, die plasjes overal daar zit je niet op te wachten! Door geduldig met je pup om te gaan en te leren begrijpen waarom je pup wel eens een plasje doet kun je een hoop ergernis voorkomen. Om je hond snel zindelijk te krijgen hebben we hier een paar handige tips voor je.

Van nature zijn pups normaal gesproken nestzindelijk. Dit betekent dat de pup zijn eigen nest schoonhoudt en hier zijn ontlasting niet doet. Eenmaal bij jou thuis, zal de pup moeten leren wat “zijn nest” is en wat niet. Zo leert de pup dus waar hij wel en niet mag plassen. Zorg ervoor, dat je een plekje in de buurt heeft waar jouw pup mag poepen en plassen. Bedenk wel dat als je de pup in je tuin laat plassen, hij dus leert dat de tuin niet bij zijn “nest” hoort en dus ook op latere leeftijd in de tuin zijn behoefte zal doen. Als je dit niet wil breng hem dan gelijk naar een uitlaatplaats. Als jouw pup los is, laat zij dan minimaal elk uur even uit. Ook wanneer jouw pup wakker wordt, gespeeld, gegeten of gedronken heeft. Dit zijn momenten waarop een pup meestal moet plassen en/of poepen. In het begin moet je hier wat tijd investeren, maar het maakt de jaren erna gemakkelijk. Wanneer jouw pup zijn behoefte netjes buiten doet, beloon hem dan heel goed! Dit hoeft niet altijd met een koekje, maar wel áltijd met jouw enthousiasme! En zorg dat dit niet telkens met hetzelfde wordt beloond. Een pup heeft dit vrij snel door. Dus wees creatief met hoeveel en welke beloning. Probeer jouw hond dus goed in de gaten te houden wanneer deze los rondloopt. Als je ziet dat jouw pup aanstalten maakt om te gaan plassen of poepen, loop dan snel naar hem toe, pak hem op en spreek hem streng toe. Zet hem buiten neer, en beloon hem goed als hij daar zijn behoefte doet. Mocht het zijn, dat je niet gezien hebt dat het pup binnen gepoept of geplast heeft, ruim het dan gewoon op. Het heeft geen zin om het pup hier achteraf nog voor te straffen. De pup heeft geen idee waar hij voor gestraft wordt en kan hier erg angstig van worden. Hierdoor worden de zindelijkheidsproblemen vaak verergerd. Zorg ervoor dat je de volgende keer beter oplet.

Wanneer je een oudere pup in huis hebt gekozen kan het zijn dat hij (nog) niet zindelijk is. Dat de hond zindelijk was bij ons in de kennel wil niet zeggen dat hij dat ook direct bij jou thuis is.

Ook deze hond moet geleerd worden wat goed gedrag is en waar de behoefte gedaan mag worden. Wat je hierbij kunt doen is de hond vaker uitlaten. Zo voorkom je dat de hond de kans krijgt om binnen te plassen. Wanneer de hond op een goede plek zijn behoefte doet beloon je deze uitgebreid. Zo begrijpen de meeste ouderen pups of volwassen honden vrij snel wat de bedoeling is en welk gedrag beloond wordt.

Kortom, als je zelf goed oplet en ervoor zorgt dat jouw pup op tijd naar buiten kan, zal je merken dat het helemaal niet lang hoeft te duren voordat een puppy zindelijk is.

Gebruik de bench als je niet thuis bent en ’s nachts. Wanneer deze niet te groot is zal jouw pup deze zuiver proberen te houden. Leg vooral geen kranten in de bench. Dat zorgt voor onduidelijkheid.

Puppy ’s nachts onzindelijk

Het kan zijn dat de pup overdag al zindelijk begint te worden maar ’s nachts nog niet. Dit is heel normaal gedrag. Je kunt hier wel wat aan doen door de pup ook ’s nachts in de gaten te houden. Je kunt de pup tijdelijk op de slaapkamer houden en wanneer de pup wakker wordt met hem naar buiten gaan. De periode tussen wakker worden en naar buiten gaan kan je steeds wat langer maken. Hierdoor leert de pup vanzelf zijn behoefte op te houden.

Onderdanigheidsplasjes is gedrag wat vooral pups vertonen. De pup laat een klein beetje urine lopen wanneer hij een andere hond of een mens van een “hogere rangorde” begroet. Een hogere rangorde betekent iedereen die de baas is over de pup. Wanneer je pup dit gedrag vertoont doet hij dit uit respect.

Je mag dit gedrag nooit bestraffen! Dit zal tot onbegrip bij je pup leiden. Hierdoor kan hij eerder nog onzekerder worden, waardoor dit gedrag zal verergeren. Het is beter om dit gedrag te negeren. Dus begroet jouw hondje pas op het moment dat hij rustig is. Het belangrijkste hierbij is dat de pup nooit gestraft wordt voor slecht gedrag, maar beloond wordt voor goed gedrag.