Je hond mee in de auto
Met de auto kan je gemakkelijk de hond overal mee naartoe nemen. Dit zal een hond wel geleerd moeten worden. Lees hier meer over hoe je de rit zo fijn mogelijk maakt.
Onrustig in de auto
Is je hond onrustig of angstig in de auto? Het kan komen doordat de hond te enthousiast is, maar wellicht vind hij het wel spannend of wordt hij wagenziek. Iedere oorzaak zal ook anders opgelost kunnen worden. We hebben verschillende onderwerpen over honden en autorijden op een rijtje gezet. Bekijk ze hieronder!
Wagenziekte bij de hond
Wanneer je hond braakt in de auto heeft hij last van wagenziekte. Wagenziekte wordt veroorzaakt doordat de hond zich niet kan oriënteren in de auto. Dit in combinatie met de onverwachte bewegingen die de auto maakt.
Wat kan helpen is rustiger gaan rijden of om de zijramen te blinderen. Hierdoor ziet je hond niet al die langs schietende objecten. Er bestaan ook medicijnen tegen misselijkheid. Deze kun je krijgen bij de dierenarts. De medicijnen alleen hebben soms geen effect omdat de misselijkheid gepaard kan gaan met angst. Als er dus aan deze angst niks gedaan wordt hebben de medicijnen te weinig effect.
Angst voor de autorit voorkomen
Door een pup langzaam aan de auto te laten wennen kan angst voor de auto voorkomen worden. Hierbij is het belangrijk dat de pup positieve ervaringen heeft met autorijden. Wanneer de pup goed gedrag in de auto vertoont wordt dit beloond. Wanneer de pup voor het eerst mee naar huis gaat is het niet erg om hem op schoot te vervoeren. Hij heeft dan al zoveel te verwerken dat dit een hoop extra stress voorkomt. Hierna moet hij zo snel mogelijk een eigen plek in de auto krijgen. Zo leert de pup dat dit zijn plekje in de auto is.
Hond te enthousiast in de auto?
Wanneer je hond erg druk is in de auto kan het zijn dat hij gewoon erg enthousiast is. Als je de hond alleen meeneemt in de auto om lekker te gaan wandelen weet de hond dat auto rijden betekent dat jullie wat leuks gaan doen.
Met training kan je de hond rustig krijgen. Je gebruikt hier dezelfde methode voor als het angst afleren. Wanneer de hond in de auto is wordt de motor pas gestart wanneer de hond rustig is. Je rijdt nu een klein stukje. Wanneer de hond weer druk wordt stop je. Dit kun je langzaam opbouwen naar langere stukken. Wanneer je op je eindbestemming aangekomen bent en de hond is erg druk, laat je hond dan niet uit de auto. De hond mag er pas uit als hij weer rustig is. Vergeet niet de hond te belonen op het moment dat hij rust laat zien.
Is een hond bang voor autorijden?
Veel honden zijn bang voor autorijden. Dit kan komen door:
- de onverwachte bewegingen die de auto maakt
- het ontbreken van een veilige plek in de auto
- het gebrek aan controle voor de hond
- een vervelende ervaring in het verleden met de auto
Volgens de wet
Er zijn geen wettelijke regels over de plek waar je hond in de auto moet zitten. Wel is er de regel dat het vervoeren van je hond niet tot gevaarlijke situaties of verkeershinder mag leiden. Zorg er dus voor dat je hond niet door de auto kan vliegen als je onverwacht hard moet remmen, of dat de hond jou tijdens het rijden kan storen. Het kan zijn dat de wet of regels zijn aangepast en wij de site nog niet hebben aangepast. Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Hou zelf eventuele wetswijziging in de gaten of zoek deze op een wettelijke site na.
Geschikte plekken waar je hond in de auto kan zitten zijn:
- in de achterbak
- op de achterbank
In de achterbak kan een bench geplaatst worden of een net gespannen worden tussen het passagiersgedeelte. Als je de hond op de achterbank vervoert zorg er dan voor dat hij niet van de achterbank af kan springen door hem vast te maken aan de gordel met een speciaal daarvoor bedoelde clip. Tips hiervoor kun je krijgen in de dierenspeciaalzaak.
Onze beagle is zeldzaam rustig in de auto. Hij gaat opgekruld liggen, zucht eens diep en dut in. Dat heeft wel het nadeel dat we hem van de zomer een keer vergeten zijn. Gelukkig kwam mijn vrouw er op tijd achter. Je wilt een hond in de zomer natuurlijk niet in de wagen laten liggen.