Hoe maak ik kennis met onze andere hond of kat in huis?

Wanneer je al een andere hond of kat in huis hebt, laat deze dan rustig aan elkaar wennen. De eerste ontmoeting kan het beste buiten in bijvoorbeeld een afgeschermde tuin plaats vinden.

Houd jouw pup aan de lijn als je hem voorstelt aan andere honden en sta toe dat ze elkaar besnuffelen. Geef jouw oudere hond volop jouw aandacht waar jouw nieuwe pup bij is. Zo legt jouw oudere hond een verband tussen de aanwezigheid van de pup en plezierige dingen.

Tracht bij het voorstellen aan andere huisdieren, in het bijzonder katten, te voorkomen dat de puppy het dier gaat bijten of narennen. Als je dat niet doet kan dit zich ontwikkelen tot een vervelende gewoonte. Houd jouw pup daarom vast zodat je kunt voorkomen dat hij iets doet waar het andere huisdier geen prijs op stelt. Of probeer jouw pup met een speeltje af te leiden als het andere huisdier wegrent, om te voorkomen dat hij het andere huisdier achterna rent. Houd jouw pup onder controle totdat het andere huisdier gewend is aan zijn aanwezigheid en jouw pup geleerd heeft goed met het andere huisdier om te gaan.

Meestal zal de oudere hond of kat de puppy wat druk vinden en zij af en toe een keer corrigeren. Laat dit dan ook gewoon gebeuren. De pup mag best wat respect krijgen voor de andere hond of kat die tenslotte toch als eerste in het huis was. Dus bescherm jouw pup niet teveel. Hoe meer je de andere hond of kat straft of weg houdt bij de pup hoe meer deze het idee krijgt op de tweede plaats te komen. Dat is een reden voor onenigheid onderling, dus voorkom dat door altijd de oudere hond of kat genoeg aandacht te blijven geven.

Als het mogelijk is, zorg dan voor een rustige ruimte waar de kat of andere hond zich even terug kan trekken wanneer deze daar behoefte aan heeft.